2 Viner från Douro

Då det inte finns många viner från Douro i Systembolagets fasta sortiment blir det till att använda Beställningssortimentet. Den här gången beställde jag hem Duorum Colheita 2013 från J.Portugal Ramos Vinhos, artikel nummer 2559 för ett pris på 99:-. Vi provade vinet hemma mot min egna H.O. Achado 2012. Båda vinerna är som brukligt för Douro gjorda på druvblandningar, dock olika druvor.

Dourum Colheita 2013

Duorom Colheita och H.O. Achado

Duorom Colheita och H.O. Achado

Vingården där druvorna odlas ligger Douro Superior som är den varmaste delen utav Douro. Druvorna är Touriga Nacional, Touriga Franca och Tinta Roriz. Vinet har legat på franska ekfat (225-300L) i 12 månader.

Doften var fruktig och drog åt mörk mogen frukt, tänk mogna plommon och vinbär. I doften fanns även choklad och kryddor. Smaken var även den fruktig med samma mogna inslag. Vinet är fylligt med balanserade tanniner och en balanserad syra. Eftersmaken är medellång med det för området typiska inslaget utav skiffer. Jag tycker att frukten i vinet upplevs som lite för övermogen vilket inte tilltalar mig.

H.O. Achado 2012

Den här vingården ligger i underregionen Baixa Corgo. Det är inte lika varmt som uppe i Douro Superior men tro mig, det är fortfarande varmt. Druvorna i vinet är Touriga Nacional, Touriga Franca och Sousão. Vinet har legat 18 månader på ståltank, ingen tillstymmelse till ekfat här inte.

Doften är fruktig med mycket färsk mörk frukt, kryddor och blommor. Plommon, lavendel, viol, choklad och kaffe. Smaken går i samma linje som doften dock med lite mer mognadstoner. I smaken hittar jag bland annat mjölkchoklad. Vinet är medelfylligt med balanserade tanniner som aldrig tar över. Syran är fortfarande pigg och hjälper till hela vägen. Eftersmaken är medellång även den med den typiska inslaget utav skiffer. Jag gillar det här vinet mycket, frukten är pigg och allt känns levande. Det är absolut inte det mest fylliga och mest tanninrika vinet  från Douro men ett bra instegsvin för området.