Munda Alfrocheiro 2012 Dão

Det här portugisiska vinet kommer från producenten Quinta do Mondego i Dão. Munda är det latinska namnet som romarna gav floden Mondego som flyter fram bredvid vingården. Munda är också det vin som först släpptes från vingården och är namnet på deras toppviner.

Vinet är gjort till 100% utav den röda druvan Alfrocheiro. Ursprungligen är det en inhemsk druva i Dão där den ofta förekommer i blandningar. På senare tid spridit sig söderöver i Portugal. Framför allt till de varmare områdena Alentejo, Ribatejo/Tejo och Palmela. Alfrocheiro har en förmåga att bibehålla sin syra även i varma klimat. Alfrocheiro ger mycket färg, fasta men mogna tanniner och ofta en bra balans. Den ger mycket bärighet, mogna jordgubbar och björnbär. I vingården kan den vara lite knepig då den lätt blir drabbad utav oidium och ibland botrytis. Kräver sin vinmakare alltså.

Munda Alfrocheiro 2012 Dão

Munda Alfrocheiro 2012 Dão

Druvorna till Munda Alfrocheiro är handplockade med jäsning i ståltank i 8 dagar i vid 25 grader C. Malolaktisk jäsning och lagring sker i begagnade 500 L franska ekfat i 18 månader. Lätt filtrering innan buteljering. Av årgång 2012 gjordes endast 3000 flaskor.

Vad säga om vinet då. Visst var det gott. I doften var det mycket bär, i början mogna björnbär och plommon. Efter ett tag i glaset kom det fram andra dofter som mogna jordgubbar och kaffe. I smaken kunde jag känna igen frukterna ifrån doften med viss fatkaraktär i framför allt eftersmaken. Det är ett relativt strävt vin men utan att tanninerna blev aggressiva. Vinets syra var frisk (-) som sig bör i ett bra vin från Dão. Eftersmaken var lång och god. Det här är ett välgjort och balanserat vin där ingen del får ta överhanden. Alkoholen håller sig på 13%. Det gick utmärkt att dricka vinet nu och det går även att lämna det några i källaren. Mitt stora problem med vinet är att jag bara hade en flaska och den nu är uppdrucken.