Besök hos Quinta do Cerrado

Min resa i Dão började i Corregal do Sal hos Quinta do Cerrado. Det här är en producent som jag arbetat med sedan tidigare. De står bakom både Cunha Martins och Quinta do Cerrado. Det jag alltid uppskattat med deras viner är att de oftast är väldigt välkomponerade. I deras viner hittar du inte några extrema tanniner eller någon överdriven användning utav fat. Vinerna är ofta lagringståliga men samtidigt mottagliga för konsumtion redan idag. Av de vinerna som jag provade idag var det en del nya erfarenheter samt en del nya årgångar utav gamla bekanta. Följande viner stod ut lite extra för mig:

Quinta do Cerrado Branco Reserva 2014

Quinta do Cerrado Reserva Branco 2014

Quinta do Cerrado Reserva Branco 2014

Ett vitt ungt vin med lång lagringspotential. Enligt vinmakaren kan det ligga i källaren i minst 10 år. Vill man inte vänta så länge går det ypperligt att dricka redan idag. Branco Reserva görs utav 50% Encruzado och 50% Malvasia-Fina, två klassiska Dãodruvor alltså. En del av vinet har haft en slutgiltig jäsning på franska ekfat. Det kunde kännas i smaken på ett behagligt sätt. Vinet har en hög syra och kroppen var medelfylligt. Smaken och doften hade inslag av citrus, lätt blommighet såsom rosor, mineral, och fat. Eftersmaken var lång med de friska tonerna av citrus och mineral.

Jag uppskattade det här vinet väldigt mycket. Tycker att det går utomordentligt bra att dricka redan idag. Men skulle gärna låta ett par flaskor ligga i källaren ett flertalet år för vidare mognad. Jag skulle tro att Encruzadon kommer fram på ett tydligare sätt när vinet får ligga till sig. Den stora frågan är om jag hinner köpa in vinet då de endast producerade 600 flaskor det här året.

Quinta do Cerrado Tinta Roriz 2001

Att få möjlighet att prova viner som inte enbart är 1-3 år gamla är alltid trevligt. Tinta Roriz som druvan heter i norra Portugal är en en druva med många namn. I Spanien kallas den bland annat för Tempranillo och i södra Portugal heter den Aragonez. Kärt barn har många namn. Druvan är bland annat en viktig druva i portvinet.

Det här vinet är enbart gjort på Tinta Roriz som det är ett så kallat Varietal Wine. Redan i glaset ser man att det är ett gammalt vin, färgen går mot tegelbrunt. Doften är härligt mogen med mörk choklad, plommonsylt, och viss behaglig kryddighet. Efter ett tag i glaset kan jag ana doften utav svamp. Syran är fortfarande efter 14 år levande och tanninerna finns där milda och sköna.

Jag tycker att det här vinet är redo att drickas nu då det har utvecklat en bra mognad fortfarande har kvar sitt liv. Enligt vinmakaren kan vinet klara sig ytterligare år i källaren och de borde väl veta kan man tycka. Om jag kommer över flera flaskor lägger jag nog 1-2 i källaren på prov medans de andra dricks upp vid ett festligt tillfälle. Endast 2000 flaskor släpps nu till försäljning utav Tinta Roriz 2001. Tänk att det var 11 år sedan vinet senast släpptes till försäljning. Då fick det Guld medalj vid en vinmässa i Bryssel.