Casa de Mouraz

Casa de Mouraz är en producent som jag inte haft någon erfarenhet utav sedan tidigare. Det är en producent som arbetar antigen Biodynamiskt eller organiskt. De kommer ursprungligen från byn Mouraz i Dão och har ca 25 ha vingårdar i Dão och ungefär lika mycket fördelat på vingårdarna i Douro, Vinho Verde och Alentejo.

Casa de Mouraz Antonio Lopes Ribeiro

Casa de Mouraz Antonio Lopes Ribeiro

Antonio Lopes Ribeiro driver tillsammans med sin hustru Sara Casa de Mouraz. På den korta tid jag spenderade med honom och provade hans viner lärde jag mig en hel del saker om hans viner och om Dão. Under samtalet lyste hans engagemang för visionen och vinerna igenom. Det här kommer aldrig vara massproducerade viner utan ursprung. Utan här finns det en tanke bakom varje flaska. Antonio berättade att de inte bara hade en massa olika druvsorter i vingårdarna (15 -20 st) utan varje vingård ofta hade olika jordmåner. Vid en ranka kan jorden vara huvudsakligen torr granit medans ett par meter åt sidan är jorden lera blandad med granit. För att kunna göra bra viner här måste vinmakaren verkligen känna till sina vinodlingar.

Antonio har bland annat en filosofi med sina viner, de ska fortsätta utvecklas på flaska. De ska inte bara klara av att lagras utan de ska bli bättre och bättre med tiden. Har han lyckats med det? Ja det skulle jag säga, vi provade bland annat deras vin Air från Vinho Verde på druvan Loureiro.

Det första vinet, var en 2014 och var väldigt ung på alla sätt och vis. När jag sedan fick prova den från 2011 hade vinet utvecklats enormt. I 2010 kände man Loureiro direkt i doften, syran var kvar och vinet var mer öppet.

Casa de mouraz Vinprovning

Casa de mouraz Vinprovning

Casa de Mourazs röda viner är som viner oftast är i Dão, nämligen blends  Jag fick prova tre olika på tre olika nivåer. Alla var bra och klassiska ursprungstypiska röda viner från Dão. De går att dricka nu till mat men kommer fortsätta utvecklas fantastiskt på flaskan under en lång tid. Vid ett tillfälle antydde jag lite lätt att 2010 som vi provade var ändå lite gammalt men då fick jag ett snabbt svar att 5 år är ju inget för ett välgjort Dãovin. De ska klara sig över 10 år utan problem. Nu måste jag än en gång poängtera att alla vinerna var färdiga att dricka redan idag men de kommer fortsätta utvecklas på flaskan en lång tid framöver.

Avslutningsvis då, Casa de Mouraz var en väldigt bra upplevelse. Goda viner och ett samtal och en historia av människan bakom vinet Det är inte varje dag vi får det. Och som grädde på moset fick jag även prova ett tankprov på utav deras rosévin från årets skörd. Spännande!