Champagneprovning Gävle

Läs mer om hur du bokar champagneyprovning här

För någon vecka sedan fick jag hålla en champagneprovning i Gävle för ett större antal människor. Champagneprovningar är som alltid trevliga och uppskattade med mycket goda drycker. Temat på kvällens provning var som nämnts Champagne och vi provade 3 olika champagner och 1 cava. Till det dukade jag upp med goda tillbehör såsom lagrad Grevéost, parmaskinka, bröd och oliver. Det här var de dryckerna vi provade under kvällen.

Dryck 1 – Mistinguett Brut Cava

Första drycken var en cava i klassisk stil. Doft och smak med en mix av frukter, mestadels gröna mogna äpplen. Syran är behaglig och vinet är lätt på gränsen till medelfylligt. Cava görs enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaskan. Mistinguett Brut Cava har legat 18-24 månader på jästfällningen. Kravet för cava är 9 månader på jästfällningen. Den längre tiden på jästen har utvecklat mer smaker och komplexitet i vinet. Jag kunder mig känna en viss rökighet och jord. För vissa är det toner som inte är angenäma men jag tycker i det här fallet att det bidrar med något positivt. Druvorna i Mistinguett är de vanliga cavadruvorna macabeo, parelleda och xarel-lo.

Champagneprovning Gävle

Champagneprovning Gävle

Dryck 2 – Canard Duchene Cuvée Leonie Brut Champagne

Efter att ha börjat med en cava övergick vi till att prova champagnen. NV (non vintage) champagne gjord på 50% pinot noir, 25% pinot meunier och 25% chardonnay. Doft och smak är frisk, fruktig, äpplen, citrus, brioche och lite mineral. Medelfylligt med en relativt lång eftersmak. Trevlig och angenäm. 36 månader på jästen har den här champagnen legat.

Dryck 3 – Canard Duchene Brut Millésime 2008 Champagne

Årgångschampagne från 2008 som har fått ligga 5 år på jästfällningen. Gjord på 40% pinot noir, 30% chardonnay och 30% pinot meunier. Smak och doft har röda äpplen, citrus, mandel, nötter, svamp och brioche. Jämfört med Cuvée Leonie är den här snäppet fylligare, har mer koncentrerade smaker och en längre eftersmak.

Dryck 4 – Canard Duchene Charles VII Smooth Rosé NV Champagne

Vi avslutade kvällen med en roséchampagne. Det är gjord på 59% chardonnay, 21 % pinot noir och 20% pinot meunier. Till den slutliga cuvéen är det tillsatt 10% stilla rött vin av pinot noir. En champagne med doft av hallon, smultron och jordgubbar. Smaken är mjuk med de röda frukterna samt vanilj och röda äpplen. Den här är en sötare champagne, sec är stilen. Passar utmärkt till jordgubbar på sommaren skulle jag säga.

Läs mer om hur du bokar champagneprovning här