Champagneprovning i Västerås December 2015

Läs mer om hur du bokar vinprovning här

 

Champagneprovning säger jag aldrig nej till. För vem säger nej till att få prova dessa ädla och ofta goda bubblor? Den här lördagskvällen var det dags för just en liten champagneprovning i Västerås. Idén med provningen var att prova en Cava med tre olika champagner av olika stilar. På så sätt kunde deltagarna få möjlighet att lära sig hitta just sin stil av champagne som de uppskattade. Under kvällen provade vi följande drycker:

Champagneprovning med Winea

Champagneprovning med Winea

Villa Clara Brut

En klassisk Cava från Penedes i Spanien. Gjord på 70% Macabeo och 30 Parellada. Doft och smak av citrus, gröna äpplen, apelsin, grapefrukt och viss brödighet. I doften finner du en del mogen frukt med sötma. Smaken är torr med en aningens sötma. Restsötman är trots allt 8 g/l vilket du känner i smaken. Cava har precis som champagne en andra jäsning på flaskan. Just den här Cavan har fått ligga 12 månader på jästen.

Vve Fourny & Fils Blanc de Blanc Brut Premier Cru

Kvällens andra vin var en Champagne från Vve Fourny & Fils. Stilen var Blanc de Blanc vilket betyder att det är en champagne gjord enbart på den gröna druvan Chardonnay. Doften hade inslag av röda äpplen, apelsin, hasselnötter och rostat bröd. Smaken är torr med en påtaglig syra och inslag av gröna äpplen (Granny Smith),  ljust bröd, citron och mineral. I eftersmaken som var medellång fanns det en del beska. Mycket torr champagne med en restsockersötma på endast 3 g/l.

Den första jäsningen har till viss del skett på ekfat. Det vanligaste är annars att den första jäsningen sker på ståltankar istället för ekfat. Personligen tycker jag att i det här fallet framkom en träig beska och fatkaraktär som jag inte uppskattade. Efter andra jäsning på flaska får vinet ligga i 30 månader. Till den här champagnen tar producenten endast druvor från Premier Cru lägen. Vve Fourny & Fils är en producent som arbetar biodynamiskt fast utan märkning och certifiering. Bra tycker jag. Hållbart arbete i vingården är alltid rätt oavsett märkning tycker jag.

Nicolas Feuillatte Brut Reserve

En champagne med doft av kaprifol, apelsinblom och gula äpplen. Smaken är torr med en lätt ton av citrus, mandel, bröd och härligt frisk syra. Är gjord på druvblandningen Pinot Meunier 40%, Pinot Noir 40% och Chardonnay 20%. Den här champagnen har fått ligga hela tre år på jästen vilket är lång tid för en Non Vintage Champagne. Den långa tiden på jästen känner i de utvecklade smakerna som finns i smak och doft.

Champagneprovning i Västerås med Winea

Champagneprovning i Västerås med Winea

De Venoge Brut Blanc de Noirs

Kvällens sista champagne var av stilen Blanc de Noir. En champagne gjord enbart på blå druvor. I det här fallet är druvorna Pinot Noir 80% med Pinot Meunier 20% och alla druvorna kommer från Grand Cru byar. Blanc de Noir blir lite kraftigare och fylligare än traditionella champagnerna. De Venoge Brut Blanc de Noirs har en stor doft av bland annat granatäpple, nötter och rostat bröd. Smaken är fyllig och torr med inslag av mörka bär och bröd. I eftersmaken kan man ana mörkchoklad som kommer från den långa lagringen på jästen. 36 månader har den här champagnen fått ligga på jästen.

De Venoge Brut Blanc de Noirs var den champagne som jag uppskattade mest. Den hade fått ligga längst tid på jästen och hunnit utveckla en hel del mognadstoner. Det var det om min Champagneprovning i Västerås. Gott och kul

Läs mer om hur du bokar vinprovning här