Champagneprovning Stockholm Maj

Läs mer om hur du bokar vinprovning här

Champagneprovning eller för den delen vinprovning måste vara den perfekta presenten att ge bort till någon speciell. Just den här champagneprovningen var en present till en utav deltagarna. Vi var samlade kring köksbordet och hela provningen var avslappnad och trevlig. Till just den här champagneprovningen hade jag laddat upp med 6 olika drycker för deltagarna att prova.

Codorníu Classico Brut

Vi började provningen med en Cava. Cava är ett spanskt mousserande vin som tillverkas enligt den traditionella metoden, métode tradicional står det på flaskan. Den traditionella metoden är samma som ”champagnemetoden” men den har olika namn beroende på var i världen vi befinner oss.

Hur var Codorníu Classico Brut då? För pengen den kostar (79:-) får du ett helt godkänt bubbel tycker jag. Den är svår att tycka illa om men visst när man jämför med dyrare bubbel så saknar den komplexitet. Smaken är torr, fruktig med mogna äpplen, tropisk frukt och citron. Söker du ett mousserande vin till studentmottagningar eller dylikt i sommar  och inte vill bli ruinerad då passar Codorníu på ett föredömligt sätt. Jästfällningen då, 9 månader.

Uppdukat för Champagneprovning Stockholm

Uppdukat för Champagneprovning Stockholm

Lanson Black Label

Dags för champagne och nu blev de som saknade komplexitet i cavan betydligt gladare. Lanson Blanck Label är en klassisk Non Vintage Standard Cuvée. Den görs på Pinot Noir 50%, Chardonnay 35% och Pinot Meunier 15% och druvorna kommer från 50-60 olika cru i Champagne. 36 månader på jästfällningen.

Doften har röda äpplen, persika, nougat, hasselnötter och bröd. Smaken är torr, mycket frisk med röda äpplen, kex, grapefrukt och nötter. Vinet är medelfylligt med en bra och god eftersmak.

Launois Cuvée Reservée Blanc de Blancs

Nu till en gammal favorit till mig, nämligen Launois BdB. Blanc de Blancs är en champagnestill där vinet görs på enbart vitvinsdruvor, Chardonnay i det här fallet. Till den här champagnen kommer druvorna enbart från Grand Cru vingårdar.

Doften är uttalad med hasselnötter, citrus, äpplen och hyacinter. Smaken är torr även den med hasselnötter, grapefrukt, äpplen och smörkola som visar sig efter ett tag i glaset. Medelfyllig med lång eftersmak.

André Clouet Grande Réserve

En champagne i stilen Blanc de Noirs (BdN), där druvorna kommer enbart från röda druvor. Den här är gjord på enbart Pinot Noir och druvorna kommer från Grand Cru vingårdar i Bouzy.

Färgen har en touch av guld vilket skvallrar om att det är en BdN. Doft och smak är utvecklad med gula plommon, hyacinter, choklad, äpplen, grapefrukt nötter och bröd. Efter ett tag i glaset går det att hitta animaliska inslag som charkuterier och läder. Medelfylligt med lång eftersmak.

Champagneprovning Stockholm

Champagneprovning Stockholm

Alexandre Bonnet Perle Rosé

Roséchampagne är inte det vanligaste som i iallafall jag dricker. Den här är gjord på enbart Pinot Noir. Provningens sötaste vin, 11 g/L i restsocker. Doften är inte någon traditionell champagnedoft utan här känner vi skogshallon, blodapelsin, röda vinbär, och jordgubbar. Smaken har precis som doften både hallon, jordgubbar och smultron. Den är torr men jag känner att det finns en viss fruktig restsötma här. Inte min favorit att dricka bara rakt upp och ned. Prova den istället med jordgubbar vilket lyfter den.

Jose Michel & Fils Spécial Club 2006

Provningens absoluta höjdpunkt var den sista champagnen vi provade. Årgångschampagne från 2006 och den görs på Pinot Meunier 50% och Chardonnay 50%. Hela 6 år (72 månader) har den legat på jästen.

Doften var stor och mustig med apelsin, ljust bröd, mogna äpplen, nougat och honung. Smaken är frisk med mustiga äpplen, citrus, mineral, nougat och nötter. Medelfyllig med mycket lång eftersmak.

Spécial Club är något att hålla utkik efter när du letar champagne. Det är alltid årgångschampagne och det är alltid hög kvalité. Känns igen på sina speciella flaskor. Spécial Club finns inte i ordinarie sortiment hos Systembolaget vad jag vet. Men i beställningssortimentet och i små partier finns det en del.

Det var den provningen – Champagneprovningen Stockholm Maj

Läs mer om hur du bokar vinprovning här