Champagneprovning Västerås April

Läs mer om hur du bokar vinprovning här

Då var det dags för ännu en champagneprovning i Västerås. Vi var ett 20-tal deltagare och alla verkade sugna på att prova bubbel. Självklart hade jag laddat upp med 4 olika bubbel tillsammans med tillbehör som ost, skinka och bröd. Kvällens dryck var:

Villa Clara Cava

En enkel och lättsam cava fick börja kvällen. Doft och smak av citrus, gröna äpplen, grapefrukt (tänk beska från det vita i grapefrukten) samt viss brödighet. Druvorna till den här cavan är Macabeo 70% och Parellada 30%. Ursprunget är som den majoriteten utav cava Penedes i Katalonien. Cava tillverkas enligt den traditionella metoden, vilket betyder att en andra jäsning sker på flaskan. Minimum kravet för tid på jästen är 9 månader för cava. Villa Clara har legat minst 12 månader vilket också ger mer brödighet.

Nicolas Feuilatte Brut Reserve

Kvällens första champagne. Standard cuvée och  Non Vintage. Gjord på Pinot Meunier 40%, Pinot Noir 40% och Chardonnay 20%. Doft och smak av kaprifol, äpplen, citrus, jäst och mandel. Har legat i 3 år på jästfällningen. Kravet för NV (non vintage) är 15 månader så den här champagnen har fått legat och utvecklat sig under en mycket längre tid.

Champagneprovning Västerås

Champagneprovning Västerås

Billecart-Salmon NV Brut

En champagne med doft som är aningens brödig, lätt blommig med inslag av äpple och blodgrapefrukt. Smaken är torr, mycket frisk, aningens brödig även den med blodgrapefrukt och äpplen. I smaken är det även nougat, nötter och mineral. Druvsammanssättningen på den här är Pinot Meunier 40%, Pinot Noir 30% och Chardonnay 30%. Klart en utav favoriterna på provningen med en mycket trevlig eftersmak.

De Venoge Brut Blanc de Noirs

Vi avslutade provningen med en BdN, 80% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier. Stor utvecklad doft med inslag av bland annat granatäpple, brödjäst, hasselnötter och animaliska toner (läder). Smaken är fyllig, torr och kraftig. Inslag av mörka bär, bröd och en lång eftersmak med mognadstoner. De Venoge är även den lagrad 3 år på jästen och druvorna till champagnen kommer från Grand Cru byar. Väldigt omtyckt champagne det här, lätt att uppskatta.

Läs mer om hur du bokar vinprovning här