Choklad och Vinprovning  Uppsala

Klicka här för att läsa mer om mina vinprovningar

 

Så var det dags för en choklad och vinprovning igen. Den här gången i Uppsala, kul med variation ibland. Då jag tycker det är fel att ändra på ett vinnande koncept så provade vi enbart choklad från Francios Pralus den här gången också. Fast jag varierade sorterna till viss del. Följande choklader provades

 • Melissa Criollo 45%

  – mjölkchoklad som är krämig och fyllig

 • Indonesien Criollo 75%

  – samma böna som i Melissa men högre kakaohalt. Fräsch och subtil med doft av vilda svampar och viss träighet. Lätt syrlighet och långt avslut.

 • Trinidad Trinitario

  –  Choklad med smak av kryddor, tobak och torkade örter. God till portvinet.

 • Equadeur Arriba

  – Från Equador och kommer av bönan Trinitario. Mycket kraft och moderat bitterhet och syra till toner av torkade frukter och citrus. Likheterna finns med den tidigare provade från Trinidad men även stora skillnader. Terrior!

 • Tanzania Forastero

  – Robust choklad med krydder, blommor och viss träighet.

Självklart provade vi också några viner till chokladen. Närmare 4 st för att vara exakt. Bra standard på vinerna, hade gärna tagit med mig en flaska av varje hem för avnjutning.

 • Schubert Pinot Noir

  – Kai Schubert håller till i distriktet Wairarapa på nordön Nya Zeeland. Härlig och elegant Pinot Noir med en frisk syra och mycket smak.

 • Tenuta di Collosorbo Brunello di Montalcino DOCG

  – Tät, koncentrerad och rik på frukt. Massor av körsbär, läder och choklad.

 • Mauro Molino Barolo DOCG

  – Liten producent som enbart producerar omkring 70,000 flaskor per år. Stilen är modern med mindre fatkaraktär och mer frukt. Vinet har en kraftig strävhet, syra och fyllighet. Mycket tjära, och frukt i smak och doft.

 • Niepoort LBV 2011

  – Fruktig med mycket sötma. Smakar mycket av russin, dadlar, mörk frukt, lakrits.  I doften känner man tyvärr den höga alkoholen för lätt. En deltagare undrade lite lätt om det var spetsat med Tequila (hädelse). Under provningen försvann dock det stickiga i doften.

Överraskande blev Schuberts Pinot Noir den som var minst omtyckt. Bäst på kvällen blev Brunello di Montalcino och Portvinet. Slutsats, portvin är gott. Det var det, Choklad och Vinprovning Uppsala

Klicka här för att läsa mer om mina vinprovningar