Choklad och Vinprovning Västerås

Klicka här för att läsa mer om mina vinprovningar

 

Det här är ju fantastiskt; vin i kombination med choklad. Vem blir inte glad efter en sådan här provning? Chokladen har som bekant egenskaper som afrodisiakum. Visste ni förresten att det på 1700-talet talades om att eventuellt förbjuda munkar att äta choklad då passionen kunde ta övertaget.

Kvällens 5 olika choklader kom från Francios Pralus. Denna oerhört skickliga franska chocolatier är en utav få i Frankrike som har full kontroll från plantage till färdig chokladkaka. Han tillverkar 15 olika chokladkakor gjorda utav sortrena bönor samt 4 chokladkakor gjorda av blandningar. Kvällen till ära provade vi 5 av hans kakor.

 • Melissa Criollo 45% med Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir

  –  Fruktig mjölkchoklad med smak och doft av vanilj, karamell, honung och viss örtighet i eftersmaken. Den kunde upplevas lite tung och krämig att bara äta som den är men tillsammans med vinet blev det mycket bättre. Criollo anses av många vara den förnämsta kakaobönan och choklad från den här bönan är ofta fruktigare och mildare än de två andra kakaobönorna, Forastero och Trinitario.

  Viner som detta,  gjorda på den eleganta druvan Pinot Noir har en skön och frisk syra med lätta tanniner som inte är aggressiva. Mycket smak av både hallon och jordgubbar hade vi här. Just den höga syran i vinet gjorde att upplevelsen av den till viss del kraftiga krämigheten i chokladen minskade. Det gjorde i sin tur att chokladens andra smaker kom fram på ett bättre sätt.

  Choklad och vinprovning i Västerås. Choklad av högkvalitet från Francios Pralus

  Nöjda deltagare

 • Tanzania Forastero 75% med Luigi Righetti Ripasso

  – En choklad som är betydligt mer kantig och rustik än vad den tidigare provade Criollon. Smaken var kryddig, fruktig, blommig och träig med lång eftersmak. Den höga kakaohalten gjorde den även lite beskare. Forastero är kakaobönan som odlas mest i världen. Den ger upphov till framförallt robustare choklad.

  Vinet är den fruktig Ripasso från Italien. Relativt låg strävhet och fyllighet med lite högre syra. Smaken innehöll salvia, körsbär, örter, fat och choklad. Nja blev den här kombinationen.

 • Cuba Trinitario 75% med Le Hauts de Granget

  – En kraftfull choklad med kryddor, blåbär, lakrits, kokosnötter, blåbär och en lång eftersmak. Då den smälter i munnen kommer det fram en annan fruktighet med melon äpplen. Trinitario är en korsning mellan Criollo och Forastero.

  Le Hauts de Granget från västra stranden utav Bordeaux. Huvudsakligen Merlot med lite Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. Nyanserat och stramt vin med svarta vinbär, rostade ekfat, tobak, mörkchoklad och kaffe. För mig är det här vinet en bra Bordeaux för priset den kostar, (ca160-170:-) även om jag tycker den borde ligga ett par år för att öppna sig lite mer. Till chokladen fungerade den mycket bra, stram Bordeaux med stram choklad gjorde susen.

 • Trinidad Trinitario 75% med Sandemans Invalid Port

  – En choklad med aromer av kryddor, fruktighet, torkade örter, grillök, kanel och ljus tobak. Smälter fint i munnen och är bra krämig. Trinidad är födelseplatsen för Trinitariobönan och i den här chokladen kan du känna öns terroirs påverkan, fruktighet, kryddigheten, och att den är väldigt välbalanserad.

  Vad drack vi till den här chokladen då? Jo portvin såklart. Det kan som jag brukar säga, aldrig bli fel med portvin. Sandemans Invalid Port är en fruktig variant av port som är buteljerat efter en viss tid på fat och är menad att drickas ung. Smaken innehåller plommon, russin, lakrits, muskot och peppar. Förutom att dricka port till den här chokladen går den ypperligt ihop med kraftiga mögelostar.

 • Madagaskar Criollo 100%

  – Den höga kakaohalten gör det här till en choklad med kraftig beska och bitterhet. Inget för känsliga alltså. Trots sin höga kakaohalt går det att känna färsk frukt med subtila toner av mint och en hög syra. Tillsammans med Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir som hade en uttalad syra fungerade chokladen hyfsat, även till Sandemans Invalid Port. Annars tycker jag att chokladkakor med så här hög kakaohalt bäst lämpar sig i bakning. Att äta den ren blir lite för tufft efter ett tag. Men på en sådan här provning är det alltid kul att ta med den. Vi har ju en förkärlek för hög procenthalt i Sverige.

Slutsats, bra provning. Choklad och vin fungerar ihop och portvin är gott. Så det är det, Choklad och vinprovning Västerås

Klicka här för att läsa mer om mina vinprovningar