Conceito Tinto 2011

På en Choklad och Vinprovning jag höll i Gävle nyligen hade jag möjligheten att ta med ett portugisiskt vin i provningen. Självklart gjorde jag det. Vinet Conceito Tinto är ett rött vin från Douro Superior. Det säljs via beställningssortimentet hos Systembolaget med nr 70209 för 295:- flaskan.

Hur var vinet då?

Vinet är ifrån 2011 vilket var en fantastisk årgång i Douro både för vanliga röda vinerna samt för portviner.  I stort sett alla portvinshus deklarade Vintage Port detta år vilket säger en del om den höga kvalitén på årgången.

Conceito Tinto är i det stora hela ett modernt rött vin från Douro. Doften är kraftig med viol, björnbär, mörk choklad, sötlakrits, lite tobak och hallon. Smaken har mogna bär, viol, sötlakrits, mörk choklad, kryddor, bergamott och en lång härlig eftersmak av bland annat skiffer. Vinet är fylligt och tanninerna är kraftiga men inte för aggressiva. Syran finns där den ska finnas och den hjälper till att hålla frukten fräsch och pigg.

Choklad & Vinprovning Gävle 2016

Choklad & Vinprovning Gävle 2016

Vinifiering:

Druvorna som vinet är gjort på är Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão, Tinta Amarela och Tinta Roriz. Klassiska portvinsdruvor som odlas i Douro alltså. Vinrankorna är gamla, omkring 50 år och kommer från vingården Quinta do Cabido. Det är en traditionell field blend som fortfarande är förekommande i Douro. Field blend är enkelt sagt då alla druvorna skördas samtidigt och jäses tillsammans. Man tar ingen hänsyn till att olika druvor kan mogna vid olika tidpunkter.

Vad gäller fat så har vinet legat 20 månader på franska ekfat med en blandning mellan nya och begagnade.

Lagringspotential enligt den svenska försäljaren är 5-10 år och det håller jag med om. Jag skulle kunna tänka mig att låta vinet ligga ännu längre, kanske 15 år för en eller två flaskor. Bara för att se vad som händer. Bra årgång och bra kvalitet borgar för att klara av många år i källaren. Det sagt så är det väldigt gott att dricka redan idag.

Slutligen då:

Ett väldigt gott och trevligt vin från Douro som visar på det moderna som finns i området och Portugal. Portugisiskt vin är som sagt både kul och prisvärt.

Inte att förglömma. Under provningen drack vi det här vinet med Francios Pralus choklad Dominican Republic Trinitario 75%. Det var en kombination som alla deltagarna på provningen var nöjda med.