Dow’s Late Bottled Vintage 2009

På en ost och vinprovning i Eskilstuna som jag höll serverade jag Dow’s Late Bottled Vintage 2009. Vid provningen matchade jag portvinet med stiltonost. En klassisk kombination som alltid fungerar, kraftig smakrik ost med kraftig smakrik söt dryck.

Dow's Late bottled vintage 2009v

Dow’s Late bottled vintage 2009

Late bottled vintage eller LBV som det vanligtvis förkortas är ett portvin från ett enskilt år buteljerat efter 4-6 år på stora ekfat (balseiros) eller ståltank. LBV är till stilen mottaglig som ung då den har haft en snabbare mognadsprocess än vad vintage har. Mer om LBV och andra portvinsstilar någon annan gång.

Druvorna är klassiska portvinsdruvor, Touriga Nacional, touriga franca och tinta roriz. De kommer ifrån samma vingårdar som även producerar Dow’s vintage, Quinta do Bomfim i Cima Corgo och Quinta Senhora da Ribeira i Douro Superior. Dow’s stil på port, LBV inget undantag, är lite torrare än de flesta andras portviner. Nu är det port det handlar om så det är ändå en hög nivå restsötma i vinet. Sockerhalten på Dow’s LBV är enligt leverantören 100g/L så nog finns det sötma så det räcker i den allt.

 

Dow's Late bottled vintage 2009

Dow’s Late bottled vintage 2009

Hur var vinet?

Dow’s Late bottled vintage 2009 är gott, väldigt gott för det priset den kostar. Färgen är mörk och i munnen upplevs det som både kraftigt och fylligt. Doften är full av olika intryck, bland annat mörk choklad, mörka frukter (plommon, sviskon, aprikos) och kaffe. Smaken har mer av den mörka frukten, en del nötter, mörk choklad, kryddor och socker. Tanninerna är balanserade, du känner av dem men de stör inte mig. Syra finns det så det räcker, hålls på en balanserad nivå. Eldigheten från den höga alkoholen känner jag även om den inte är framträdande som vid enkel ruby. Eftersmaken är lång, smakrik och torr på ett härligt sätt. Det torra avslutet gör att jag inte upplever den som sockersöt och sliskig trots sin höga sötma.

Slutligen

Dow’s Late Bottled Vintage 2009 är välgjort, härligt och mycket trevligt vin för det här priset. 179:- kostar det här vinet och det betalar jag gärna för den här typen av vin. Det som sticker ut positivt är framför allt det torra avslutet. Precis som jag gjorde vid ost och vinprovningen i Eskilstuna matchas det här gärna mot kraftiga mögelostar eller varför inte till en chokladdessert.