En dag i Dão

Äntligen dags för en vinresa till Portugal igen. Resan fick börja i Dão för att sedan arbeta sig uppåt i landet. Det här med att besöka producenterna är något jag verkligen kan rekommendera den vinintresserade att göra. Alla producenter jag träffat, tar mer än gärna emot besökande och berättar om sina viner för den intresserade. Nu fokuserar jag ju som sagt på Portugisiska viner så jag ska inte uttala mig om hur det är i resten av världen. Kanske vinproducenterna är extra trevliga i Portugal och i Dão? Vad vet jag?

Biodynamisk Vingård i Dão

Biodynamisk Vingård i Dão

Den här veckan är jag iaf på resa i Portugal, för att lära mig mer om dess viner (det går alltid), samt träffa båda gamla och tänkbart nya producenter. Dão som ligger i norra/mellersta Portugal ungefär halvvägs mellan den kyliga Atlanten och den spanska gränsen. Regionen har fantastiska förutsättningar för vinodling och vinmakeri. Det är omgärdat utav fyra olika bergskedjor. Dessa berg ger skydd mot kalla vindar, Atlantens regnoväder och kontinentala stormar som kan förekomma i Spanien och på andra platser i Portugal. Det är mycket kullar, floder, skogar, och djupa dalar. Här är somrarna varma och torra men distriktets läge gör att det på sensommaren snabbt blir kyligare på kvällarna vilket gör att druvorna mognar långsammare och utvecklar mer komplexa smaker. Samtidigt ger de många floderna upphov till en hel mängd små unika mikroklimat som alla påverkar vinrankorna.

Traditionellt arbetar vinmakarna här i Dão med blends, alltså viner gjorda på olika druvor. Även om det på senare tid kommit mer Varietal Wines, alltså viner gjorda på enbart en druva. Speciellt lockas vinmakarna att göra Varietal Wines utav de populära druvorna.

Utsikt över floden Mondego i Dão

Mondegodalen i Dão

Läs gärna vidare här på sidan om de producenter som jag besökte vid det här besöket i Dão. Alla hade de något att lära mig om deras viner och deras vinregion. Vill ni veta mer om området? Håll utkik efter den kommande sidan om Vinlandet Portugal så är på gång här hos Winea.