Hemma hos vinprovning Västerås

Läs mer om hur du bokar vinprovning här

Provningar hemma hos någon är något jag tycker blir mer och mer vanligt. Vårt intresse för mat och dryck i Sverige ökar hela tiden och därför vill många unna sig att lära sig mer om mat och dryck. Temat för den här hemma hos vinprovningen var var rött vin.

Domaine Habrard Croze-Hermitage 2014

Syrah 100% från Norra Rhone, ugn och kartig i doften och smaken. Mycket kryddor, hallon, björnbär i smak/doft. Medelfylligt vin med medelkraftiga tanniner och syra som är framträdande. Det har svala strama vinet fick representera en Syrah från Frankrike. Senare under provningen skulle vi testa en Shiraz från Australien och jämföra skillnaden. Samma druva men olika ursprung.

Baron de Ley Reserva 2011

Sveriges mest sålda Rioja blev vin nummer 2. Det här är producentens Reserva som har fått ligga minst 1 år på fat och 2 år på flaska innan det lämnades till försäljning. Klassisk Rioja i den här stilen. Doft av dill (tänk kräftskiva och krondill), örtighet, och kryddor. Smak av dill, kryddor, örter, mörk choklad och kaffe. Druvan är Tempranillo

Oinoz Prestigio 2006

Kvällens tredje vin var Oinoz Prestigio från Castilien y Leon. Gjort på 100% Tempranillo och min tanke var att det skulle visa en skillnad druvans ursprung och vinmakeri kan ge karaktären på vinet. Tyvärr var just detta vin defekt. Det hade en kraftig doft av unken källare, våta kläder osv, klassisk korkdefekt. Deltagarna blev glada då de fick dofta och smaka på ett korkdefekt vin. Ur utbildningsyfte är det aldrig fel när ett vin på provningarna blir defekta. Det går ju inte att veta på förhand vilka viner som är korkskadade. Jag har provat det här vinet flera gånger tidigare och haft med det på provning tidigare och då har det alltid varit korrekt. Svårt att skydda sig mot korkdefekt när förslutningen är naturkork.

Bloodstone Gemtree Shiraz 2014

Vi avslutade provningen med en Shiraz från McLaren Vale i Australien. En producent som jobbar biodynamiskt men inte har certifieringen, varför kan jag inte svara på. En klassisk Shiraz från Australien, fyllig, fruktig, varm, sträv och med en viss syra kvar. Man luras lätt av värmen och fylligheten i vinet och tror att det inte har någon syra eller strävhet det här vinet. Smak och doft av mint, mörka bär, vanilj, lakrits, och plommon. Nu fick deltagarna prova på skillnaden mellan den franska Syrah och en Shiraz från Australien. Samma druva men totalt olika viner.

Läs mer om hur du bokar vinprovning här