Kopke Colheita 1984

Kopke Colheita Port 1984

Kopke Colheita Port 1984

Portvin är som bekant fantastiskt gott och vissa portviner är väldiga goda. Kopke Colheita 1984 tillhör för mig kategorin väldigt goda portviner. Särskilt inom stilen Colheita är Kopke erkänt skickliga med sina viner.

Colheita är en årgångsbetecknad tawny med minst 7 år på ekfaten. Oftast får de ligga betydligt längre än 7. Att den är årgångsbetecknad betyder att druvorna måste komma ifrån samma år. Här får man inte blanda årgångar som man kan göra vid andra varianter t.e.x. 10-årig tawny. En colheita tappar genom sin långa lagring på faten mycket av sin färg men får istället ökad komplexitet och mer sekundära smaker.

På flaskan till det här vinet ser vi att det är en Colheita från 1984 och på baksidan märks det även ut när den är tappad på flaska, 2015 i det här fallet. När en colheita är tappad på flaska är bra att känna till då den generellt inte lämpar sig för längre lagring på flaska. Den kommer inte fortsätta utvecklas till det bättre på flaskan utan är redo att avnjutas. Fördelen med den långa tiden på fat gör dock att den är tämligen stabil och faller inte isär lätt.

Hur var vinet?

Kopke Colheita 1984 var ett på många sätt härligt vin. Sötman fanns där som sig bör för port men inte översöt på något sätt. Den upplevdes snarare som medium söt. Eldigheten som man ibland finner i starkviner var som bortblåst. Doften var mycket russin, nötter, dadlar och kryddor. Smaken var mycket behaglig med bland annat russin, nötter dadlar, kryddor,mörk choklad och farinsocker. Många av smakerna och dofterna kom fram efter en stund i glaset då det öppnade vinet öppnade sig mer.

Kopke Colheita Port 1984 Baksida

Kopke Colheita Port 1984 Baksida

Syran var markerad (medium +) vilket gjorde vinet ännu härligare. Eftersmaken var väldigt lång och av en liten sipp kunde man njuta en lång tid.

Slutligen

Som alla säkert redan förstår är det här ett vin jag uppskattade mycket. Det verkar tyvärr inte så att det går att köpa via Systembolaget här i Sverige. Jag köpte min flaska, som var en halvflaska (375 ml) på flygplatsen i Porto. Där kostade den 20-25 Euro har jag för mig och det betalar jag gladeligen för Kopke Colheita 1984. Varför köpte jag inte 2 flaskor när jag hade chansen är frågan som jag ställer mig idag.