Kopke Fine Ruby

Kopke Fine Ruby är en port i stilen ruby port som är den enklaste stilen gjort för att drickas ungt. Låt er inte luras av att det är den enklaste stilen port. Det är fortfarande väldigt mycket smaker, aromer och struktur i drycken. Vid rätt tillfälle är ett glas ruby port aldrig fel.

En ruby port är en blandning av vin, ofta från olika årgångar som är lagrat på någon form av fat upp till tre år innan buteljering sker. Faten kan antingen vara stora träfat (balseiros), cemet eller ståltankar. En ruby är fruktig, medelfyllig, tanniner som aldrig är för kraftiga och med viss mått av eldighet.

Kopke Fine Ruby Port

Kopke Fine Ruby Port

Hur var vinet?

Det första som sticker ut i glaset när jag provar Kopke Fine Ruby är färgen. Den är mörkröd som sig bör men den är inte lika kraftig som jag minns att andra rubyport kan vara. Här ser jag igenom glaset, om än suddigt men foten på glaset går att urskilja.

Doften är sluten i början men kommer igång efter en liten stund i glaset. Det är fruktigt, med drag åt den mörka frukten och viss doft av aprikoskärnor. Eldigheten finns i doften men den är mera tillbakadragen än vad den kan vara när det kommer till ruby. I munnen upplevs eldigheten mera påtagligt. Smaken är fruktig, mörk fruktig här med, aprikoskärnor, farinsocker, lakrits och hasselnötter. Eftersmaken är medellång med kryddor och en lätt beska. Syran är medelhög och vinet är medelfylligt. Självklart är det söt, annars vore det ju inte port.

Druvorna till det här portvinet är en Field Blend av de klassiska portvinsdruvorna.

Ruby port tycker jag om att dricka som den är alternativt till smakrika ostar eller chokladefterrätter och sådant. Den fungerar även ypperligt att blanda med kall citronläsk och då har du en svalkande välkomst drink till sommarens mingelkvällar.

Slutligen

Kopke Fine Ruby är klart värt sin tid och den lilla peng det kostar. Det är gott, okomplicerat och mycket smak. Absolut inte det finaste vinet som du ska spara och bjuda på vid det speciella tillfället utan bättre att öppna flaskan när andan faller sig in.