Ölprovning Stockholm

Klicka här för att läsa mer om mina ölprovningar

 

För några dagar sedan fick jag den stora äran att hålla en ölprovning för en grupp människor på ett hotell i Stockholm. Målet med provningen var allmänt trevligt prat om öl, inte några extremt fördjupande kunskaper om olika humlesorter och dylikt. Snarare att ge deltagarna en möjlighet att upptäcka en liten del av alla de olika öltyperna som finns.

Jag dukade upp med fem olika ölsorter – alla av olika karaktärer tillsammans med några goda tillbehör som oliver, rotfruktschips och brieost. Det smarta med tillbehören är förutom att de är goda att snacksa på så fyller de en liten pedagogisk funktion. Det ger deltagarna en möjlighet att se hur grundsmakerna/karaktärsdragen matchar varandra.  Hur går det med de lite söta och salta rotfruktschipsen med en öl? Eller hur fungerar den krämiga brieosten?

Bild med de 5 olika ölsorterna från ölprovning i Stockholm, Nils Oscar, God Lager, Paulaner Weissbier, BrewDog 5:am Saint, Lagunitas IPA, Wisby Stout

Kall öl till provningen

Dessa var de ölen som vi provade under kvällen.

 • Nils Oscar God Lager

  – En gammal favorit till mig. Kanske av sentimentala skäl då jag för alltid kommer förknippa just Nils Oscar God Lager med Kungsholmen och Fridhemsplan. Smakmässigt gillar jag den lite mer maltiga smaken och den lite mörkare färgen. Den här ölen tillsammans med brieosten kombineras på ett alldeles förträffligt sätt.

 • Paulaner Hefe-Weissbier

  – Ytterligare en gammal favorit till mig. Härlig god tysk veteöl. Veteölen är enligt mig ett förträffligt matöl, det passar till bra till kräftskivan, fisk och skaldjur och framför allt till mat med viss kryddighet och hetta.

 • BrewDog 5:am Saint

  – En ny upplevelse för mig. Överraskade positivt på väldigt många under provningen. Det jag uppskattade med ölen var den lite lätt söta maltsmaken, trevliga citrusen, med en inte för extrem beska.

 • Lagunitas IPA

  – Väldigt tydlig beska, för mycket för min del och för många utav deltagarna. Mycket smaker och dofter, humlearomatisk. En vattendelare när det gäller det gäller omdöme.

  Wisby Stout

  – Varje ölprovning måste ha med en stout, om inte för smaken så för färgen i glaset. Porter/Stout är som sagt mörkt, kraftigt och mycket rostat. Gott om man gillar dessa karaktärsdrag men gillar man det inte så blir det snabbt väldigt tråkigt. Klassisk kombination är Stout med grönmögelost.

Avslutningsvis så kan man säga att BrewDog var den ölen som överraskade mest på provningen och majoriteten av deltagarna ansåg att den var bäst. Kul att upptäcka ny öl. Det var det, Ölprovning Stockholm Oktober.

Klicka här för att läsa mer om mina ölprovningar