Ölprovning Stockholm April

Läs mer om hur du bokar ölprovning här

Nils Oscar God Lager

Provningen började med en lageröl från Sverige. Stilen är dock inte internationell lager utan en kraftigare lageröl. Doft och smak är maltig, något humlearomatisk med inslag av honung, knäck, örter och ljust bröd. Färgen är mörkare än vanlig ljuslager, vilket kommer från att den bryggs på wienermalt, vilket rostas vid lite högre temperaturer än vanlig malt. Det här var den första öl som bryggeriet tog fram under varumärket Nils Oscar.

Paulaner Hefe Weissbier

Veteöl bryggd på 60% vetemalt och 40% kornmalt. Doft och smak är fruktig, kryddig med inslag av aprikos, skumbanan, jasminris och peppar. Upplevs som lite söt. Veteölen kommer främst från Tyskland och Belgien men finns nuförtiden på många platser i världen. Ölen vi provade var Mit Hefe vilket betyder att den är ofiltrerad och har kvar jästfällning. Det finns även Kristall som är filtrerad och Dunkel som bryggs på mer rostad malt. Veteölen är generellt en väldigt bra öl att dricka till mat då den inte har en dominerande beska. Perfekt till kryddstarka rätter och kräftor.

Ölprovning i Stockholm med Winea

Ölprovning i Stockholm med Winea

Brew dog Punk IPA

Brew Dog är ett skotskt bryggeri som enligt egen utsago gör hantverksöl till folket. De är relativt nystartade, grundat 2007 och är idag ett utav de snabbast växande ölmärkena i Storbritannien. Punk IPA har en smak och doft som är nyanserad med tydlig humlearomatik, aprikoser, apelsinmarmelad, ingefära, ljust bröd och tallbarr. Det är en IPA med en påtaglig beska.

Brutal Bulldog Double IPA

Från Gotlandsbryggerier hämtade vi provningens 4:e öl, Brutal Bulldog Double IPA.  Humlen som används till denna öl kommer från Australien och Nya Zeeland. Dessa humlesorter ger en helt annan karaktär än vanligt. Doft och smak är fruktig med en tydlig arom som påminner om exotiska frukter som mango, papaya, krusbär, aprikoser och till viss del svarta vinbär. Beskan är hög och tydlig. På Double IPA ligger alkholen över 7%.

Wisby Stout.

Sista ölen var en stout, även denna från Gotlandsbryggerier. Doft och smak är maltig, med en nyanserad doft och inslag av torkad frukt, kavring, mörk sirap kastanjer och lakrits. Den mörka färgen på porter och stout kommer ifrån att en liten del utav malten rostas väldigt hårt. Stout är även det en väldigt bra matöl och det passar bra till bland annat grytor, stekar och ostron. Prova att servera en stout till en musselsoppa och bli positivt överraskad.

Läs mer om hur du bokar ölprovning här