Ost och Vinprovning Hemma hos Västerås

Läs mer om hur du bokar vinprovning här

Den här ost och vinprovningen var också hemma hos en utav provningens deltagare. Det här var faktiskt andra gången jag var där och höll en ost och vinprovning. Nöjda kunder som bokar igen är något som jag självklart uppskattar. Till den här provningen hade jag som alltid förberett fyra ostar med 4 viner och vi provade följande kombinationer.

Estancia Chardonnay 2013 Kalifornien USA & Vesterhavsost Ekologisk, Hårdost

Vinprovning med Winea

Vinprovning med Winea

En fyllig Chardonnay med smak och doft av gula äpplen, nötter, citrus, smör och rostad fatkaraktär med en markerad syra. Estancia är inget överfatat chardonnayvin. Ungefär hälften utav vinet är lagrat på ekfat varav 25% av dessa är nya. Fatet finns där men det tar aldrig överhanden. Vesterhavsost Ekologiska är den danska hårdosten som alltid gör succé på provningarna. Osten är kraftig med fin syra, fast i konsistensen, saftig och god utan att vara torr. I smaken finns toner av bland annat nötter.

Här var tanken att vinets syra skulle matchas mot sältan i ostan samt att tonerna av nötter i osten skulle gå ihop med vinets fatkaraktär. Samtidigt var vinet tillräckligt fylligt för att osten inte skulle ta överhanden. En lyckad kombination enligt alla deltagare.

Morgon Victor Berard 2013, Beaujolais Frankrike & Brillart Savarin

Doft och smak på vinet är bärig med inslag av skogshallon, blåbär, körsbär och örter. Vinet är lät och med låg+ strävhet med en frisk syra. Det här vinet är långt ifrån Beaujolais Nouveau så gör inte den kopplingen. Osten Brillart Savarin är en tripple creamed vitmögelost. Grädde är tillsatt till den ystade ostmassan. Det är en väldigt gräddig och krämig ost.

Oinoz Prestigio 2006 Kastillien Leon Spanien & Manchego DOP Akkem 12 månader.

Spanskt vin och spansk ost. Då blir det aldrig fel, iaf inte den här gången. Oinoz Prestigio har en smak och doft som är utvecklad med tydlig fatkaraktär, russin, tobak, mörka bär, vanilj och kaffe. Vinet är fylligt med en bra strävhet, och en frisk syra. Medellång eftersmak. Görs på Tempranillo. Manchego DOP Akkem har en tydlig fårost smak, lite saltare än ost gjord på komjölk. Smaken är smörig och något pepprig med en fyllig konsistens i munnen.

Moscatel de Setúbal 2012 Setúbal & Gorgonzola

Moscatel de Setúbal har en stor knäckig doft med inslag av apelsinmarmelad, sultanrussin, aprikoser och stjärnanis. Smaken är söt med inslag av apelsinmarmelad, russin, torkade aprikoser, stjärnanis och knäck. Gorgonzola är den italienska blåmögelost som har en skarp kryddig smak med en kraftig och krämig karaktär. Just den här gorgonzolaosten har fått mogna 3-6 månader för önskad karaktär.

Efter dessa fyra viner och ostar var deltagarna mer än nöjda och belåtna.

Läs mer om hur du bokar vinprovning här