Uppdukat för ost och vinprovning

Uppdukat för ost och vinprovning

Ost & Vinprovning Februari

Läs mer om hur du bokar vinprovning här

Ost och vinprovningar är alltid roliga och trevliga. En fördel med jobbet är att jag får prova en del vin och äta god ost. Den här provningen var en överraskningspresent för en utav deltagarna. Så vill ni ha tips på en födelsedagspresent, ge bort en ost och vinprovning.

Den här kvällen provade vi följande drycker.

Chevre – Hunter’s Sauvignon Blanc 2015 Nya Zeeland

Enkel ost kombinerat med enkelt vin. Getost har alltid en uttalad syra och tanken är att kombinera vinets syra med osten. Personligen tyckte jag att Hunter’s Sauvignon Blanc var i det tunnaste laget, den var helt enkelt lite för lätt. Att matcha mot osten klarade den av men sedan tog den slut. Nästa gång får det bli en lite kraftigare Sauvignon Blanc.

Manchego  DOP Akkem- Oinoz Prestigio 2006 Spanien

Den spanska fårosten Manchego tillsammans med ett spansk rött vin. Kan inte bli fel eller hur. Just den här Manchegon var lagrad i 12 månader, går då under beteckningen Curado. Den är för mig lagom mycket får i smaken. Ju längre osten lagras desto mer får kommer fram. Oinoz är en nyhet på Systembolaget som jag tycker är trevlig. Den görs på den spanska nationaldruvan Tempranillo och kommer från området Castillien Leon. Den har en bra fyllighet, lagom runda tanniner och en kryddig och örtig smak. Tillsammans med Manchegon blir det väldigt bra.

Vesterhavs Ekologiska – Chianti Classico Riserva Beni Duilio 2011.

Den danska lagrade hårdosten Vesterhavs Ekologiska har en underbar sälta och krämighet i smaken. Lägg till nötter i smak och doft så blir det ännu bättre. Den här Chiantin har en friskhet som går bra ihop med ostens sälta.

Stilton – Churchill’s Late Bottle Vintage Port 2008

Ingen provning är komplett utan port, framför allt inte om du ska prova stilton. Stilton kräver sin dryck så att säga. LBV eller Late Bottle Vintage som förkortningen betyder är en portvinstyp med lite mer karaktär än tex den lite unga och fruktiga Ruby. Vinet får ligga 4 år på fat innan buteljering vilket gör att det har hunnit utveckla en del mognadstoner. Väldigt gott, fullpackat utav många olika smaker (komplext med ett finare ord), lång eftersmak. Det underbara med den här typen utav drycker är trots all sötma så blir det inte sliskigt. Vinet har kvar sina tanniner och har en syra som håller det på banan.

Läs mer om hur du bokar vinprovning här