Projektbeskrivning

Munda Encruzado

Vinet har citrusfärg med fin komplex och subtil doft av citrus, rosor, viol och mineral. Smaken är intensiv och elegant med citrus, rosor, viol, och mineral. Syran är frisk med en lång eftersmak. Vinet är medelfylligt vitt vin med ett välintegrerat fat. Munda Encruzado passar som aperitif, vitt kött, fet fisk, och sallader.

Beställ Munda Encruzado på Systembolaget

Matchande recept:

Ladda ned recept på ”Lax med honungsglacerad fänkål” som pdf

Fakta

Typ: Vitt vin
Ursprung: Dão, Portugal
Producent: Quinta do Mondego
Årgång: 2016
Artikelnummer Systembolaget: 74869
Pris Systembolaget: 259:-
Storlek: 750 ml
Antal flaskor / förpackning: 6x750ml
Alkoholhalt: 13.5%
Druvsort: Encruzado 100%
Vinifiering: Handplockade druvor. Jäsning i 500 L franska ekfat (60% nya) i 20 dagar.
Lagring: 6 månader på franska ekfat, battonage
Sockerhalt: 1.1 g/L
Jordmån: Granit och sand
Vinmakare: Joana Cuhna
Produktion: 3600 flaskor
Serveringstemperatur: 10-13 grader C
Drick: 2018-2022

Munda Encruzado Dão

Om producenten Quinta do Mondego

Quinta do Mondego är en familjeägd vingård i Dão Portugal. Vinrankorna odlas längs med floden Mondego som även har fått gett namn åt vingården. Vingården ligger bredvid familjens boningshus och innefattar omkring 20 hektar med odlingar. De odlar både gröna och blå druvsorter. Druvsorterna som odlas är de traditionella druvorna från Dão där ett stort fokus ligger på de underbara druvsorterna Encruzado och Touriga Nacional.

På Quinta do Mondego använder man terrängens olika förutsättningar för att ge vinerna maximalt med karaktär. Det som i vinvärlden brukar kallas för terroir. Exempelvis är temperaturen några grader svalare i en sänka nära boningshuset. Där har man valt att odla den gröna druvan Encruzado vilken då får en bättre bibehållen syra.

Joana Cunha är vinmakaren på Quinta do Mondego. Hon har lärt sig hantverket utav bland annat Francisco Olazabal, vinmakaren på Quinta do Vale Meão.

Klicka här för att komma till producentens hemsida