Projektbeskrivning

Odisseia Reserva Tinto

Vinet är en traditionell druvblandning från Douro. Mörk färg med intensiv komplex doft av frukt, kryddor och mineral. Smaken är harmonisk med svart frukt, kryddor och en liten del ekfat. Syran är balanserad med en lång eftersmak med bland annat skiffer. Vinet är fylligt och tanninerna är kännbara. Odisseia Wines Reserva Tinto passar till smakrika och kraftiga rätter, gärna av nöt.

Beställ Odisseia Tinto Reserva på Systembolaget

Matchande recept:

Ladda ned recept på ”Grillade lammracks med ugnsbakade rotfrukter” som pdf

Fakta

Typ: Rött vin
Ursprung: DOC Douro, Portugal
Underregion: Cima Corgo
Producent: Odisseia Wines
Årgång: 2014
Artikelnummer Systembolaget: 72222
Pris Systembolaget: 219:-
Storlek: 750 ml
Antal flaskor / förpackning: 6x750ml
Alkoholhalt: 14.0%
Druvsort: Touriga Franca, Touriga Nacional och Tinta Roriz
Vinifiering: Handplockade druvor. Jäsning sker i traditionella granitkar ”lagar”.
Lagring: 50% i franska ekfat
Sockerhalt: Jordmån: Skiffer.
Vinmakare: Jean-Hugues Gros

Odisseia Wines Tinto Reserva

Om producenten Odisseia Wines

Odisseia Wines är det märke under vilket fransmannen Jean-Hugues Gros gör sina viner. Jean-Hugues Gros äger ingen egen mark utan köper druvor av odlare. Efter examen i oenologi från Bourgogne 1992 tillsammans med mycket praktiskt arbete i just Bourgogne fick han möjlighet att arbeta 16 månader hos portvinsföretaget Sandemans i Porto. Efter tiden hos Sandeman arbetade Jean-Hugues en tid i både Kalifornien USA och Champagne Frankrike. 1999 återvände han till Douro för att arbeta med ett litet portvinsföretag Senhora do Convento i närheten av Tabuaco. Förutom att göra viner under sitt egna märke är Jean-Hugues idag konsulterande vinmakare åt ett flertal Quintas i Douro.

Det första röda vinet under Odisseia Wines gjordes 2004 och i dag görs det både röda, vita och rosevin. Enligt Jean-Hugues är Douro ”kaos”, den ena plätten är inte lik den andre så det kräver mycket av sin vinmakare och odlare. Men det som gjorde att Jean-Hugues fastnade i Douro är just möjligheten till att göra fantastiska viner med eget utryck.

Klicka här för att komma till producentens hemsida