Projektbeskrivning

Quinta do Mondego Branco

Vinet har citrongul färg med frisk och aromatisk doft av citron, tropisk frukt, och mineral. Smaken är balanserad med citrus, mineral och mint. Syran är påtaglig med en lång eftersmak. Vinet är medelfylligt. Quinta do Mondego Branco passar fisk och skaldjur, aperitif, och vitt kött.

Beställ Quinta do Mondego Branco på Systembolaget

Matchande recept:

Ladda ned recept på ”Pappardelle med salsiccia” som PDF

Fakta

Typ: Vitt vin
Ursprung: Dão, Portugal
Producent: Quinta do Mondego
Årgång: 2016
Artikelnr Systembolaget: 73852
Pris Systembolaget: 169:-
Storlek: 750 ml
Antal flaskor / förpackning: 6x750ml
Alkoholhalt: 13.5%
Druvsort: Encruzado 60%, Gouveio 40%
Vinifiering: Handplockade druvor. 60% jäser i ståltank med kontrollerad temperatur. 40% jäser i 500 L franska ekfat (2:a årets)
Lagring: 40% i ekfat med battonage 6 månader
Sockerhalt: 1.2 g/L
Jordmån: Granit och sand
Vinmakare: Joana Cuhna
Produktion: 6000 flaskor

Quinta do Mondego Branco Dão

Om producenten Quinta do Mondego

Quinta do Mondego är en familjeägd vingård i Dão Portugal. Vinrankorna odlas längs med floden Mondego som även har fått gett namn åt vingården. Vingården ligger bredvid familjens boningshus och innefattar omkring 20 hektar med odlingar. De odlar både gröna och blå druvsorter. Druvsorterna som odlas är de traditionella druvorna från Dão där ett stort fokus ligger på de underbara druvsorterna Encruzado och Touriga Nacional.

På Quinta do Mondego använder man terrängens olika förutsättningar för att ge vinerna maximalt med karaktär. Det som i vinvärlden brukar kallas för terroir. Exempelvis är temperaturen några grader svalare i en sänka nära boningshuset. Där har man valt att odla den gröna druvan Encruzado vilken då får en bättre bibehållen syra.

Joana Cunha är vinmakaren på Quinta do Mondego. Hon har lärt sig hantverket utav bland annat Francisco Olazabal, vinmakaren på Quinta Vale Meão.

Klicka här för att komma till producentens hemsida