Projektbeskrivning

Senhora do Convento Late Bottled Vintage (LBV) 2010

Vinet är en Late bottled vintage med mörkröd djup färg. Uttalad doft av körsbär, mogen frukt, sylt, och ett balanserat fat. I munnen är vinet elegant och fint med smaker av choklad och svarta frukter. Avslutningen är relativt frisk och balanserad med en lätt eldighet.  Late bottled Vintage har legat 4-6 år på kastanjfat innan buteljering. Tillverkas endast de år då druvorna håller tillräckligt hög kvalitet. Senhora do Convento Late Bottled Vintage fortsätter att utvecklas på flaska i många år. En öppnad flaska av det här portvinet bör behandlas som en flaska vanligt rött vin. Senhora do Convento Late Bottled Vintage 2010 passar sig bra till söta efterrätter, gärna med mörk choklad. Lämpar sig väldigt bra till kraftiga mögelostar som stilton, gorgonzola, och roquefort.

Beställ Senhora do Convento Late Bottled Vintage 2010 på Sytembolaget

Receptförslag:

Ladda ned recept på ”Chokladfudgetårta” som pdf

Fakta

Typ: Late Bottled Vintage port 2010
Ursprung: Porto, Portugal
Producent: Senhora do Convento
Årgång: 2010
Artikelnr Systembolaget: 81068
Pris Systembolaget: 219:-
Storlek: 750 ml
Antal flaskor / förpackning: 6x750ml
Alkoholhalt: 20.0%
Druvsort: Traditionella portvinsdruvor
Vinifiering: Handplockade druvor. Field blend. Avstannad jäsning genom tillsättning av ”aguardente” (druvdestilat)
Lagring: Lagring 4-6 år på kastanjfat. Buteljering 2016
Jordmån: Skiffer
Vinmakare: Jean-Hugues Gros

Senhora do Convento 10YO Tawynyport

Om producenten Senhora do Convento

Senhora do Convento ligger nära samhället Tavora i hjärtat av Douro. Grundat redan på 1100-talet av cisterciensermunkarna som kom dit från Bourgogne. Klostret som munkarna byggde står fortfarande upp. På klostergården finns bland annat en fullt fungerande fontän från 1100-talet med färskt bergsvatten. Den kraftiga källaren som munkarna byggde används än i dag för att lagra det finaste vinet.

I moderna faciliteter tillverkar man nu sina viner men man är fortfarande trogen sitt historiska arv. Den prisbelönta vinmakaren Jean-Hugues Gros är numera vinmakare och ytterst ansvarig för att föra traditionen vidare.

Klicka här för att komma till producentens hemsida