I Små Partier som lanseras den 19:e februari kommer faktiskt ett portugisiskt vin som kan vara värt att hålla ögonen på. Vinet är det fylliga fruktiga röda vinet Quinta do Mouro Estremoz 2009. Quinta do Mouro ligger i staden Estremoz i regionen Alentejo. Sätter du dig i bilen och åker från Lissabon och kör rakt österut mot den spanska gränsen tar det ungefär 2 timmar innan du når Estremoz. Jag har inte provat vinet ännu men enligt beskrivning av både producent och recensent så blir jag klart sugen på det.

Ett glas Portugisiskt rött vin

Ett glas Portugisiskt rött vin

Doft och smak är enligt beskrivningen utvecklad, komplex och fruktig. Strukturen är balanserad med en bra bibehållen syra, bra tanniner och en fyllig upplevelse i munnen. Att vinmakaren lyckats bibehålla syran tycker jag är ett väldigt gott tecken. I den varma regionen Alentejo finns det risk att vinerna lätt blir syltiga, övermogna och sliskiga (som läskig Zinfandel från USA) om inte syran bibehålls. Bara den saken gör mig sugen på det här vinet.

Vinet är en blend och följande druvor är använda:

  • Aragonez 45% (druvan som heter Tinta Roriz i norra Portugal och Tempranillo i Spanien)
  • Alicante Bouschet 30%
  • Touriga Nacional  15%
  • Cabernet Sauvignon 10%

Traditionell trampning utav druvorna i öppna kar och därefter jäsning på temperaturkontrollerade ståltankar. Efter jäsning får vinet ligga 14 månader på franska/portugisiska ekfat varav 50% är nya. Under mognads perioden är dagarna varma och nätterna svala och jordmånen är skiffer. Lagringspotential är 2-4 år.

Quinta do Mouro lanseras som sagt i Små Partier den 19:e februari och Systembolaget har köpt in 360 flaskor. Priset är 239:-, artikel nummer 90451. Så nu har ni ingen ursäkt, bara att använda er av er rätt som kunder och beställa och hämta ut på ert lokala Systembolag. För visst, vi har alla ett ansvar att se till att de goda portugisiska vinerna säljer så att fler kan komma in på Systembolaget.