Quinta do Mondego

Joana Cunha Quinta do Mondego

Joana Cunha Quinta do Mondego

Min första erfarenhet utav Joana Cunha och hennes viner från Quinta do Mondego var förra besöket på Essencia do Vinho i Porto. Det var ett snabbt möte då det var väldigt mycket folk samtidigt som jag var trött efter allt provande i några dagar. När jag läste mina snabba anteckningar efteråt löd de så här ”välbalanserade och typiska Dãoviner”. Sedan försvann det mötet i det stora bruset från Essencia do Vinho.

Ett par månader senare besökte jag den Portugisiska Vindagen i Stockholm tillsammans med en vinkunning bekant. Där stod Joana Cunha med sina viner och självklart provade vi drycken. Både jag och min kamrat tyckte att de var intressanta och välbalanserade. I ärlighetens namn måste jag erkänna att jag inte kom ihåg henne från Essencia do Vinho. Men en kväll några dagar senare slog det mig att jag provat Quinta do Mondego tidigare och då letade jag upp de gamla anteckningarna från Essencia do Vinho.

När jag nu skulle åka på vinresa till Portugal var det självklart att besöka Quinta do Mondego och prata mer med Joana Cunha. Joana är en väldigt sympatisk person med en helt klar egen idé om sina viner. Vingården ligger benägen vid Mondegofloden (en av Dãos många floder) och då området är skyddat från nybyggnationer är vineriet beläget i staden Nelas som bara ligger några minuter bort. Joana är upplärd utav den kända portugisiska vinmakaren Francisco Olazabal. Han är bland annat vinmakare på Quinta do Vale Meao vars vin av många är räknat som ett utav de 20 bästa vinerna i världen. Från början gjorde de vinerna tillsammans men nu är Joana ensam ansvarig.

Encruzado Quinta do Mondego

Encruzado Quinta do Mondego

Titta där sade Joana när vi gick genom vingården ”där är det ett par grader kallare än i resten utav vingården så där odlar vi enbart Encruzado som behöver det för sin friska syra”. Odlingen hon pekade på låg som hon kallade det en ”liten dal” men i själva verket var det en liten sänka bredvid boningshuset. Men just där var temperaturen några grader svalare på sommarkvällarna vilket passade den vita druvan Encruzado bäst. Verkligen fascinerande.

Till vinerna som vi provade då, vi provade de vita, rosé och de röda. En del hade varit i kontakt med ekfat och en del enbart ståltank. Samtliga viner hade den uttalade syran som Dãoviner ska ha. De röda var ett par år gamla, 2010 är den årgången som säljs just nu. Just i Dão är det vanligt med viner som lagrats en tid innan försäljning. Vinerna klarar som sagt längre lagring om du vill det men går ypperligt att dricka redan idag. Av de röda uppskattade jag Reserva mest. Även instegsvinet Mondeco och Quinta do Mondego var mycket njutbara.

Vinprovning Quinta do Mondego Dão

Vinprovning Quinta do Mondego Dão

När vi provade Rosévinet som är gjort på enbart Touriga Nacional berättade Joana att hon kunde sakna en liten del av Tinta Roriz i vinet. Tinta Roriz heter som ni vet Tempranillo i Spanien har en mer aggressiv tanninstruktur än vad Touriga Nacional. Touriga Nacional har mycket tanniner men inte lika argsinta som Tinta Roriz.

Avslutningsvis så vad säga? Jo det var bra viner, trevligt och väldigt intressant. Har sagt det förut och säger det igen. Att få ta del utav dessa människor och deras syn på vin är ett sant nöje.