Vin till kräftor

Det är inte så långt kvar till att årets kräftsäsong drar igång och många kanske redan har börjat fundera lite över maten och drycken till kräftskivorna. Jag dricker själv vin till kräftor och det fungerar väldigt bra genomgående till hela kräftskivan. Låt mig berätta varför och vilket utav mina egna viner jag kommer dricka till kräftorna i år.

Det första vi ska tänka på är vad är det vi egentligen ställer på bordet vid en kräftskiva. Några saker som vi äter är

  • Pajer (Västerbotten, svamp osv)
  • Lagrade ostar
  • Aioli och andra kalla såser (rom)
  • Kräftor
AIR Vinho Verde är passar till kräftor

AIR Vinho Verde är passar till kräftor

Gemensamt för både pajer, ostar, såser och kräftor är att de alla innehåller sälta eller någon form av syra. Det är den sältan och syran som vi ska balansera upp med vårt vin. Genom att servera ett vin som har en hög frisk syra kommer sältan och syran att balanseras och vi får en bättre smakupplevelse i munnen. Till kräftor som är salta men även har en sötma i sitt köttet är det ännu bättre med ett vin med hög syra samt en bibehållen restsötma. Och som ni säkert redan förstår är det vitt vin vi pratar om. Rött vin till kräftor blir lätt fel. Kräftor, andra skaldjur, lagrade ostar innehåller umami och umami gör att upplevelsen av strävhet i vinet ökar. Ibland blir det även metalliskt då rött vin och umami blandas. Så strunta i att vara ”vågad” och håll dig till vitt vin till kräftor och den här kvällen.

AIR Vinho Verde

Det vinet jag kommer att dricka i år till kräftorna är AIR Vinho Verde

som är ett vitt vin av ekologiskt odlade druvor. AIR Vinho Verde doftar friskt med inslag av citron, lime, och blommor. Smaken är frisk med citron, tropisk frukt, blommor och mineralitet från den granitrika jordmånen. Vinet har en restsötma som balanseras på ett utomordentligt sätt av den markerade syran. Ett skolexempel på viner av stilen off-dry.

AIR Vinho Verde har alltså alla de egenskaper vi söker när vi ska dricka vin till kräftor. Det har en hög syra, en behaglig restsötma och det är ofatat. Framför allt så är AIR ett väldigt välgjort gott vin som vi med lätthet även kan matcha mot andra maträtter.

Priset på Systembolaget för AIR Vinho Verde är 179:- per flaska och det går att beställa styckvis. Vinet säljs i Stockholmslän, Södermanlandslän och i Västmanlandslän.

Klicka här för att komma till Systembolaget

Klicka här för att komma till AIR produktbeskrivning