Vinho Verdeprovning

Häromdagen anordnade Vinho Verde Vinkommission en provning för sina viner. Ett ypperligt tillfälle att prova mycket Vinho Verde på en och samma gång. På provningen ställde ett 20-tal producenter ut sina viner. Självklart var det mestadels vitt men även en del rosé, rött och mousserande. Många av vinerna är lätt spritsiga enligt tradition, har en lite lägre alkoholhalt samt har en restsötma i vinet. När det kommer till portugisiskt vin är Vinho Verde den största regionen med DOC märkning och den är mest känd för sitt vita vin.

Vit Vinho Verde

A&D Wines Vinho Verde Portugal

A&D Wines Vinho Verde Portugal

Majoriteten av Vinho Verde som säljs internationellt är vitt och det avspeglades så klart på provningen. Här fanns det klassiska Vinho Verde gjort på druvblandningar och en hel del endruvsviner. En del  med låg alkohol, lätt spritsiga och ofta med en påtaglig restsötma. Restsötman balanseras dock alltid av en krispig syra. Andra viner var stilla, hög alkoholhalt och knastertorra. De vita vinerna görs på druvor såsom Loureiro, Alvarinho, Trajadura, Avesso, och Arinto osv. Alla har sin distinkta karaktär och ger viner av helt olika smaker.

I Sverige är det mest Alvarinho som vi känner till. Det är en druva som ger viner med en frisk syra, mycket mineralitet, fruktiga tropiska och blommiga aromer, hög alkohol och ofta en lång eftersmak. Bäst Alvarinho finner du i underregionen Moncão e Melgaco uppe vid den spanska gränsen. Druvan Loureiro ger viner som är aromatiska med bland annat citrus, honung, akacia och rosor med en medelhög syra och fyllighet. Förut blandades den ofta med Trajadura, Arinto eller Alvarinho. Men nu förekommer den mer och mer som endruvsvin.

Med på provningen var Miguel Alves från A&D Wines med sina viner. Jag har träffat honom på Essencia do Vinho i Porto vid ett par tillfällen och fått prova deras viner. Viner som aldrig gör dig besviken. Till skillnad från många producenter i området tillsätter de ingen kolsyra utan deras viner är helt stilla. De tillsätter även inget socker utan den restsötma som finns kvar i vinet kommer naturligt från druvan. Håll utkik efter deras Casa do Arrabalde och Espinhosos.

Röd Vinho Verde

Vinho Verdeprovning i Stockholm

Vinho Verdeprovning i Stockholm

De röda vinerna från Vinho Verde är väldigt speciella. De jäser ofta ut allt socker vilket gör att vinerna är helt torra. Syran är påtaglig och tanninerna är också närvarande. Avsaknaden utav socker gör att vinerna påminner om blåbärsdryck gjort på lätt omogna blåbär. Kul att prova men inget jag skulle köpa själv. I Vinho Verde dricker man gärna det röda vinet till grillade sardiner vilket ska vara en bra matchning.

Rosé Vinho Verde

Rosé från Vinho Verde är också en aningens speciella. Men inte på ett konstigt dåligt vis utan mer kul och gott. De är generellt väldigt fruktiga och bäriga, mycket jordgubbar och hallon i smak och doft. Ofta när jag doftar på dessa viner får jag associationer utav bubbelgum, hubba bubba och liknande dofter.

Rosévinerna på den här provningen var mestadels gjorda av Vinhão och Espadeiro med en liten del Touriga Nacional. Just Touriga Nacional blandades i med ett par procent för att ge tyngd åt vinerna. De flesta var spritsiga, ofta tillsätter man kolsyra. Många av vinerna har en restsötma som balanseras utav syran vilket gör att det klarar sig från sliskigheten. Off-dry med andra ord.