Vinprovning på Krägga Herrgård

Läs mer om hur du bokar vinprovning här

 

För någon vecka sedan hade jag en vinprovning på Krägga Herrgård strax utanför Bålsta i Stockholm. Det var en liten grupp som hade haft konferens hela dagen och ville göra något kul innan middagen. Bra. Deras enda önskemål var 2 röda och 2 vita viner. Jag tycker det är kul med mixade provningar för variationen skull. Oftast kör jag enbart vitt eller enbart rött på provningarna. Av de viner som vi provade såg jag särskilt fram emot det Portugisiska vinet som jag tog med. Följande viner provades:

  • Villa Huesgen, By the Glas Riesling Mosel Tyskland

Doften var medelstor med mineral, honung och citrus. En riesling med frisk syra och mycket toner utav citrus och mineral. Fräsch eftersmak. Villa Huesgen grundades redan på 1700-talet och är fortfarande kvar i familjens ägor. Mycket tradition alltså.

Vinprovning Krägga Herrgård

Vinprovning Krägga Herrgård

  • Jordan Chardonnay, Russian River Valley Sonoma County USA, 2007

Ett vin där doften är frisk med fruktsötma och inslag av gröna äpplen, persikor, kvitten, fat och milda mineraltoner. Smaken är frisk, med gröna äpplen, mineral, kvitten och fatkaraktär. Vinfirman Jordan startades utav Tom Jordan i början på 1970-talet och de släppte sitt första vin, en Cabernet Sauvignon 1980. Några år senare släpptes den första årgången utav Chardonnay.

Jordans Chardonnay påminner mer i stilen om Bourgogne än om en traditionell Chardonnay från Kalifornien. Vinet har fått vila på franska ekfat och druvorna skördas mestadels på natten.

  • Yabby Lake, Cooralook, Pinot Noir, Victoria Australien 2007

En Pinot Noir som är lätt och elegant där den bäriga smaken och doften har stora inslag av druvtypiska hallon och smultron. Lägg till doft av multna löv och skog så har vi en klassik Pinot Noir med några år på nacken. En mjuk strävhet och en frisk syra med en härlig längd.

  • Quinta do Vale Meão Meandro, Douro Portugal 2012

Meandro från Quinta do Vale Meão är alltid angenämt och gör dig aldrig besviken. Doften är ungdomligt kryddig med körsbär och björnbärsaromer och mörk frukt. Smaken är fyllig med mörk frukt, choklad, bergamott, björnbär och kryddor. Strävheten är medelhög och syran är balanserad.

Meandro är lillebror till Quinta do Vale Meão som räknas som ett utav Portugals främsta röda viner. I Meandro får du väldigt mycket vin för pengarna. Vinet ligger i BS hos Systembolaget och kostar omkring 150:-. Nu är det tyvärr slut hos leverantören såg jag men håll utkik och köp när det kommer tillbaka. Jag kommer ihåg när det fanns i vanliga sortimentet och fanns på hyllan i många Systembolagsbutiker. Det var tider det. Nu är ju Systembolaget inte de vassaste på just Portugisiskt vin i standard sortimentet så jag är inte så förvånad.

Förresten så vinmakaren på Quinta do Vale Meão Francisco Olazabal. Just det, samma person som Joana Cunha hos Quinta do Mondego har lärt sig utav. Läs mer om mitt besök hos Joana Cunha och Quinta do Mondego här på bloggen.

För att avsluta det hela så hade vi mycket trevligt på den här vinprovning på Krägga Herrgård. Många frågor och framför allt en grupp människor som var intresserade av vin. Då är jobbet roligt.

Läs mer om hur du bokar vinprovning här