Vinprovning Uppsala

Klicka här för att läsa mer om mina vinprovningar

 

Häromdagen hade jag möjligheten att få leda en vinprovning Uppsala. Temat för kvällen har kort och gott, vin och samtal runt dessa viner. Jag hade valt ut fyra röda viner av olika ursprung tillsammans med goda tilltugg såsom svarta oliver, Crostini av surdegsbaguette, rökt gårdsskinka och lagrad prästost (Falbygdens 1878 Reserva). Vinerna vi provade var dessa:

  • Schubert Pinot Noir, 2012, Wairarapa Nya Zeeland

    Utvecklad kryddig doft med fatkaraktär, inslag av torkade jordgubbar, hallon, multna löv och lakrits. God och härlig Pinot Noir med runda tanniner och en syra som är påtaglig. Mycket trevligt vin enligt mig.

  • Mauro Molino Barbera d’Alba Legarette DOC 2011, Piemonte Italien

    Ett vin med smak och doft som har en rik karaktär av mörka bär och plommon, lätt rökig, och mineralig, med välintegrerad fat. Den här Barberan är medelfyllig med en spänstig syra och lite mer struktur än vad som är vanligt i Barbera. Det här är en Barbera som är modern i stilen då den har legat längre på fat och är kraftigare än vad som är brukligt.

Vinprovning i Uppsala med Winea

Vinprovning i Uppsala med Winea

  • Tenuta di Collosorbo Brunello di Montalcino DOCG, 2009, Toscana Italien

    Ett vin med mycket tät och koncentrerad frukt. Smak och doft har mycket körsbär, kryddighet och lite choklad och läder. Vinet har en hög syra och en lång eftersmak. Det här vinet görs som bekant utav druvan Sangiovese även om det måste vara en specifik klon som har just namnet Brunello. Brunello di Montalcino viner går bra att dricka nu men de håller generellt väldigt bra för lagring. Just det vinet vi provade var från 2009 och det skulle jag gärna låta ligga flera år i källaren.

  • Maruo Molino Barolo DOCG 2009, Piemonte Italien

    Mycket stor doft med tjära, rosenvatten (doftar rakgel tyckte en deltagare), lätt rökighet, körsbär och svamp. Doften går igen i smaken som är varm och fyllig med mörka bär samt choklad, fat och vanilj. Tanninerna på det här vinet är precis som sig bör på Barolo ytterst framträdande. Det höll alla deltagare med om. Tillsammans med den lagrade prästosten fungerade vinet väldigt bra ihop. Det feta och salta i osten minskade upplevelsen utav strävheten och syran i vinet. Det gjorde ju i sin tur att frukten i vinet kom fram på ett bättre sätt.

Alla viner var bra på sitt sätt. Av deltagarnas omdöme skulle jag säga att Brunellon eller Barberan blev kvällens vinnare. Det här var en mycket trevlig provningen och från deltagarna kom det många frågor vilket alltid är roligt. Engagerad publik som vill veta mer är alltid bra. Det var det, Vinprovning Uppsala 2015-11-07.

Klicka här för att läsa mer om mina vinprovningar

 

Recept på Crostini

  • En surdegsbaguette
  • Vitlöksklyfta
  • Olivolja
  • Havssalt och peppar
  • Gör så här
    • Dela vitlöksklyftan i två. Gnugga vitlökens snittyta på plåten.
    • Skiva baguetten i lagom tunna skivor och lägg ut på plåten
    • Rippla över några droppar olivolja på varje brödbit
    • Strö över salt och peppar.
    • Grädde i ugn 5-10 minuter i 225 grader C.