Whiskyprovning Västerås

Läs mer om hur du bokar whiskyprovning här

Den härliga sommarvärmen från tidigare helg var som bortblåst. Den här dagen blåste det som en novemberdag, temperaturen skönk ned till 5 grader och regnet strilade ned hela tiden. Kort och gott ledde det tankarna till Skottland och Whisky. Denna dag var passande dags för en whiskyprovning, fyra whisky från olika ursprung och olika smaker. Vi provade olika whisky den här lördagskvällen

Auchentoshan 12 YO

Single Malt från Lowlands i södra Skottland. Det ovanliga med den här whiskyn är att den är destillerad 3 gånger istället 2 som är vanligt i Skottland. Det ger en lättare och mildare whisky utan att för den delen bli menlös och tråkig. Söker du skotsk Single Malt utan rökighet är det är en whisky för dig. Smaken har fat, nötter, frukt (päron) och smörkola som ger en härlig sötma.

Whiskyprovning Västerås med Winea

Whiskyprovning Västerås med Winea

Bulleit Bourbon

Ingen whiskyprovning utan Bourbon. Bulleit Bourbon är en Straight Bourbon från Kentucky USA. Huvudråvaran är majs, minst 51% måste den innehålla för att få heta Straight Bourbon. Bulleit Bourbon är gjort på 68% majs, 28% råg och 4% kornmalt. Lagringkravet skiljer sig också åt, 2 år på kolade ekfat istället för 3 år för Single Malt.

De kolade ekfaten ger drycken en distinkt karaktär. Bulleit har smak av smörkola, vaniljfudge, aprikos och nötter. Alkoholen på Bulleit är 45% vilket märks i munnen.

Mackmyra Brukswhisky

Kul att kunna ta med en svensk whisky på provningarna ibland. Mackmyra Brukswhisky är en maltwhisky gjord på svenska råvaror och legat på svenska ekfat. Den är ljus till färgen, provningens absolut ljusaste whisky. Smaken hade blommor, aprikos, honung, och nästan lite grapefrukt.

Oban 14 YO

För kvällens sista whiksy var vi tillbaka där vi började, i Skottland. Oban 14 YO fick äran att avsluta. Ligger för ovanlighetens skull inne i en stad, Oban. Oban ligger i gränslandet mellan de västra högländerna och öarna. Det här är ett utav de äldsta aktiva destillerierna i Skottland, grundat redan 1974.

Provningens whisky med mest rök i sig, dock ej överdrivet rökig. Smaken hade pomerans, ljunghonung, fat och örter. Kvällens vinnare för de flesta deltagarna.

Läs mer om hur du bokar whiskyprovning här